Hogyan kezeljük az atópiás dermatitiszes beteget?

 Nagyon fontos a megfelelő bőrápolás - speciális nem szárító fürdető szerek használata, a kiszáradást megakadályozó, megfelelő bőrápoló kenőcs rendszeres alkalmazása. Enyhe tünetek esetén ez önmagában is megfelelő lehet a tünetmentes állapot fenntartására. Erősebb bőrpír, viszketés, hámló bőrtünetek esetén azonban elengedhetetlenül fontos a hatóanyag-tartalmú helyi kezelés.

A betegség egyik fontos klinikai tünete a bőrviszketés, amelyet viszketéscsillapítókkal - antihisztaminokkal - kezelünk. Jelentősége a viszketés megszüntetése, ezáltal a felülfertőzések megelőzése, az antiallergiás hatás révén az atópiás léguti tünetek kialakulásának megelőzése.

A mellékvesekéreg-hormon származékok - szteroidok - oldatban, gélben, krémben, kenőcsben alkalmazva is igen hatékony gyulladáscsökkentők. A helyi szteroid kezelésnek, ha nem megfelelő készítményt alkalmazunk, nem megfelelő módon és nem megfelelő ideig, lehetnek mellékhatásai - bőrelvékonyító hatás, értágulatok, striák -. Kiterjedt bőrfelület kezelése során a bőrön keresztül való felszívódás révén általános tünetek is megjelenhetnek. A mellékhatások kialakulása a beteg egyéni érzékenységétől is függ.

Helyi immunmodulánsok: az immunmoduláns olyan vegyületet jelent, mely a védekező rendszer sejtjeire hatva nem csupán elnyomja a gyulladásos reakciót, hanem célzottan a "kóros gyulladást" keltő sejtekre hat. A helyileg használható immunmoduláns vegyületek a bőrön eredményesen kifejtik gyulladásgátló hatásukat, de ugyanakkor nem szívódnak fel a bőrből, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségben kerülnek a véráramba, s így nem okoznak általános tüneteket, és nem kell a helyi mellékhatások kialakulásától sem tartani. Az egyik ilyen, igen hatékony vegyület krém formájában került forgalomba, 15 grammos kiszerelésben.

Súlyos, gyakori fellángolásokkal járó esetekben szükség lehet egyéb kezelésekre is, például fürdő-fény terápia alkalmazására. Fontos része lehet a gyógyításnak a betegség kezelésében jártas pszichológus segítsége. A belsőleg alkalmazott szteroid és immunszuppresszív kezelés kizárólag indokolt esetben és erre alkalmas kórházi osztályon történhet.

 Melyek a helyi immunmoduláns krém előnyei?

Hatékony az enyhe és középsúlyos atópiás tünetek gyógyítására. Általános tüneteket nem okoz, a kezelt bőrterületen is csak ritkán fordulnak elő enyhe, átmeneti reakciók. A testfelület bármely részén alkalmazható, 2 éves kor felett bármely életkorban. Könnyen kenhető, nem hagy maga után tapadó érzést. Bőrpuhító, hidratáló, zsírozó készítményekkel együtt jól használható. Súlyos atópia esetén helyi kortikoszteroid készítményekkel váltva is alkalmazható, jelentősen csökkentve ezzel a szükséges szteroid mennyiségét.

 Ki rendelheti a helyi immunmoduláns krémet ?

A krém kizárólag orvosi vényre rendelhető gyógyszer, bármelyik (szakvizsgával rendelkező) orvos felírhatja. Az atópiás dermatitisz kezelésének beállítása és kiterjedtebb bőrtünetek esetén rendszeres gondozása bőrgyógyász szakorvosi feladat.

 Hogyan használjuk a helyi immunmoduláns krémet ?

A krémet naponta 2x kell az ekcémás, gyulladt bőrterületre vékonyan felkenni, majd gyengéden bemasszírozni. Amennyiben egyidejűleg ápoló kenőcsöt is akar használni, azt minden esetben az immunmoduláns krém használata után tegye! Közvetlenül a krém használata után ne fürödjön, zuhanyozzon vagy ússzon, mert ezzel a frissen felkent krémréteget lemoshatja.

Mikor nem használható a helyi immunmoduláns krém ?

Használata ellenjavallt a hatóanyagával vagy makrolaktám antibiotikumokkal szembeni túlérzékenység esetén. Ne használja a krémet , ha a kezelendő bőrfelületen aktív vírusos vagy bakteriális bőrfertőzés áll fenn (herpesz, bárányhimlő, övsömör, futószemölcs, közönséges szemölcs, gennyes bőrfertőzés, szőrtüszőgyulladás, ótvar). A kezelés tartama alatt kerülje az erős napfényt.

Melyek a helyi immunmoduláns krém mellékhatásai?

A klinikai vizsgálatok a krém alkalmazása során meglepően csekély számú és enyhe mellékhatást igazoltak. A leggyakoribb, a kezelt területen észlelt átmeneti melegség vagy égő érzés, ritkábban bőrizgalom, viszketés, bőrvörösség. Ezek a tünetek azonban átmenetiek, közömbös hidratáló krém alkalmazásával azonnal megszüntethetőek. A bőrfertőzésre való hajlam fokozott, ezért előfordulhat bakteriális, vírusos bőrfertőzés.

Az atópiás dermatitisz kezelése összetett, az eredményes, mellékhatás-mentes kezelés kezelés alapfeltétele a rendszeres gondozás, mely gyermekbőrgyógyász feladat. A kezelés eredményessége a jól megválasztott, bőrállapottól függő kezeléstől és az orvos-szülő-gyermek jó együttműködésétől függ.

vissza a főoldalra